Euroopan kielten päivän päätapahtumaa vietettiin Oulussa 26.9.

Kielten osaamisen merkitystä esiin nostavaa Euroopan kielten päivää juhlistettiin tänä vuonna Suomen päätapahtumassa Oulussa tiistaina 26. syyskuuta.

kieltenpäivä

Kielitaito avaa monia mahdollisuuksia ja näkökulmia maailmaan. Kielten oppiminen voi olla paitsi hyödyllistä myös hauskaa, ja se yhdistää ihmisiä. Euroopan kielten teemapäivää vietetään joka vuosi syyskuun 26. päivänä.

Euroopan unionissa on 24 virallista kieltä, noin 60 alue- ja vähemmistökieltä sekä yli 175 erilaista maahanmuuttajien kieltä. Maailmassa on noin 6 000–7 000 kieltä. Suurinta osaa niistä puhutaan Aasiassa ja Afrikassa. Vähintään puolet maailman väestöstä on kaksi- tai monikielisiä eli he puhuvat tai ymmärtävät kahta tai useampaa kieltä.

Teemapäivä alkoi kielisuihkuilla, joita Oulun yliopiston kieltenopiskelijat ja vaihto-opiskelijat järjestivät yhteistyössä paikallisten koulujen kanssa.

Kielten päivän päätapahtumaa vietettiin kauppakeskus Valkeassa. Paikalla oli monipuolisesti eri kulttuuri- ja kieliyhdistyksiä ja monikielistä ohjelmaa kaikissa tyylilajeissa. Kello 12–18 nähtiin ja kuultiin esimerkiksi lauluilla höystettyä tarinankerrontaa, tanssia, henkilökohtaisia kertomuksia kielten oppimisesta ja niin klassisia ja nykykatu-uskottavia kuin kansanmusiikkiakin edustavia esityksiä eri kielillä. Erilaisia kieleen liittyviä esittelypisteitä oli ympäri kauppakeskusta, ja Valkean kahviloissa saattoi pistäytyä kieltenopiskelijoiden pitämissä kielikahviloissa, joissa kuultiin ja harjoiteltiin erilaisia eurooppalaisia kieliä.

Mitä merkitystä kielten oppimisella on? Riman ei tarvitse olla korkealla, kun lähdetään tutustumaan uusiin kieliin, vaan niitä voi maistella ja kokeilla. Näin kannustettiin Euroopan kielten päivään osallistuvia Oulussa. Videolla kuulet tutkijan ja komission edustajan näkemykset kielten merkityksestä:

Muun muassa svenska nu -verkosto oli mukana kielten päivän riennoissa:

Valkean päälavalla Oulussa kuultiin päivän aikana mm. irlantilaista kansanmusiikkia iirin kielellä. Brent & Droichead pumppaa menemään!

Turun kaupunginkirjastolla oli myös monipuolista ohjelmaa:Untitled.1png

Muun muassa haastatteluja ja luentoja:

Untitled

Myös Ylöjärven kirjastossa vietettiin Euroopan kielten päivää:

Kielipäivänä Oulun Valkeassa oli mukana myös laulaja Ollie. Ollie kertoo oman äidinkielensä merkityksestä biisinteossa: “Suomen kieli merkitsee laulettuna paljon enemmän ku muut kielet. Siihen saa enemmän tunnetta mukaan. Lause englanniksi ei tarkoita puoltakaan niin paljon, kuin sama lause suomeksi laulettuna.”

Untitled

Terhi Nortunen Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopisteestä oli mukana järjestämässä #kielipäivä2017 -tapahtumaa Oulun Valkeassa. “Hienoa olla täällä Oulun keskustassa keskustelemassa kielistä ja tuomassa Eurooppaa lähelle ihmisiä”

22050578_1289492997846710_1593443215_o

Oulun alueen kieliseuroilla oli omat pisteet kielten päivänä.

Mukana Oulun hulinoissa ja järjestelyissä olivat myös Kati Niemi ja Mikael Reiman Euroopan komissiosta.

IMG_0737.JPG

Teemapäivän välityksellä tuodaan Euroopan kielten monimuotoisuutta ja kannustetaan ihmisiä tutustumaan eri kieliin.

Katso lisää kielipäivän tunnelmia instagramissa ja twitterissä tunnisteella #kielipäivä2017 sekä tutustu Kalevassa julkaistuun juttuun Oulun päätapahtumasta: http://bit.ly/2y5jutR

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s