Uudet tietosuojasäännöt digitaaliajan tarpeisiin

Euroopan parlamentti hyväksyi viime viikolla EU:n tietosuojalainsäädännön historiallisen uudistuksen.

Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi on kuljettu pitkä taival tammikuusta 2012, jolloin Euroopan komissio esitti säädösehdotuksensa. Uusien sääntöjen suunnittelua varten on tehty lujasti työtä kansallisten hallitusten, Euroopan parlamentin jäsenten, yritysten, tiedeyhteisön ja kansalaisjärjestöjen kanssa, jotta saataisiin aikaan säännöt, jotka takaavat EU:n perusoikeuskirjassa vahvistetun tietosuojaa koskevan perusoikeuden kunnioittamisen ja joista on hyötyä sekä kansalaisille että yrityksille ja julkishallinnolle. Lisäksi säännöissä on otettava huomioon tulevaisuuden vaatimukset ja luotava edellytykset innovoinnille. Yhteistyön avulla onkin päästy erittäin hyvään tulokseen.

Uuden yleisen tietosuoja-asetuksen ansiosta ihmiset voivat taas itse valvoa henkilötietojensa käyttöä digitaaliaikana. Tämä tarkoittaa ennen muuta sitä, että he voivat saada entistä helpommin tietoa siitä, miten heidän henkilötietojaan käsitellään. Ihmisillä on myös oikeus saada tietää, jos heidän tietoihinsa on murtauduttu. Uusien sääntöjen ansiosta myös tietojen siirtäminen palveluntarjoajalta toiselle käy entistä sujuvammin. Lisäksi ”oikeutta tulla unohdetuksi” selkeytetään. Jo nyt on tietyin edellytyksin mahdollista pyytää hakukoneita poistamaan esimerkiksi linkit, jotka johtavat käyttäjän henkilötietoihin. Tämän oikeuden kunnioittamisen on oltava tasapainossa sananvapauden kanssa.

Myös talouselämä hyötyy merkittävästi tästä uudistuksesta, joka on digitaalisten sisämarkkinoiden keskeinen elementti. Yritysten kannalta uudistus vähentää kustannuksia ja parantaa oikeusvarmuutta, kun kaikkialla Euroopassa on käytössä yhdet yhteiset säännöt, joilla korvataan 28 erilaista kansallista lakia. Tietosuojavalvontaviranomaisten toimintaa koordinoidaan entistä tiiviimmin Euroopan tietosuojaneuvoston puitteissa. Eurooppalaiset yritykset saavat tasapuoliset toimintaedellytykset, sillä myös EU:n ulkopuolisten yritysten on noudatettava samoja sääntöjä, kun ne tarjoavat palveluja EU:n sisällä. Uudet säännöt sopivat myös innovointitoimintaan, sillä ne kannustavat käyttämään yksityisyydensuojaa edistäviä tekniikoita, kuten pseudonymisointia, salausta ja sisäänrakennettua tietosuojaa.

Uudistuksen toisen osan muodostaa poliisi- ja rikosoikeusviranomaisia koskeva tietosuojadirektiivi. Uudet säännöt hyväksytään aikana, jolloin kaikkialla Euroopassa on äärimmäisen tärkeää parantaa yhteistyötä terrorismin ja muiden vakavien rikosten torjumiseksi. Uusi direktiivi mahdollistaa sujuvan yhteistyön ja tietojenvaihdon jäsenvaltioiden poliisi- ja oikeusviranomaisten kesken yhteisten tietosuojanormien pohjalta. Säännöillä varmistetaan myös se, että esimerkiksi rikoksen uhrien tai todistajien henkilötietoja suojataan asianmukaisesti ja ettei kansalaisten henkilötietojen laajamittaista valvontaa tai valikoimatonta keruuta sallita.

Mitä tapahtuu seuraavaksi? Uusien sääntöjen soveltaminen alkaa kahden vuoden kuluttua, jotta yrityksillä ja viranomaisilla on riittävästi aikaa valmistautua. Euroopan komissio tekee tiivistä yhteistyötä jäsenvaltioiden, kansallisten tietosuojaviranomaisten ja sidosryhmien kanssa sen varmistamiseksi, että sääntöjä sovelletaan yhdenmukaisesti kaikkialla EU:ssa. Myös kansalaisten on tunnettava oikeutensa ja tiedettävä, miten puolustaa niitä, jos he katsovat, ettei niitä ole noudatettu. Tätä varten EU käynnistää tiedotuskampanjoita uusista tietosuojasäännöistä.

Uusista säännöistä on konkreettista hyötyä kaikille kansalaisille ja yrityksille eri puolilla EU:ta. Ne muodostavat yleisen normin perusoikeuksien suojelemiseksi digitaaliaikana. Tämä on saavutus, josta Eurooppa voi olla ylpeä.

ec-dsm2016-02

Jan Philipp Albrecht, Euroopan parlamentin kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan varapuheenjohtaja

Marju Lauristin, Euroopan parlamentin kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan jäsen

Věra Jourová, oikeus-, kuluttaja- ja tasa-arvoasioista vastaava komissaari

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s